צ'אט ג'י פי טי, מחולל הטקסטים מבוסס הבינה המלאכותית שהושק אך בסוף השנה שעברה ועדיין נמצא בתחילת דרכו, יכול לבצע מגוון רחב של מטלות בתחום כתיבת תוכן, בצורות שונות, ולעשות זאת באיכות טובה ובמהירות גבוהה. כיום, ברור שהצ'אט ג'י פי טי לא מסוגל לכתוב לבד את "מובי דיק", אבל לא זו השאלה המעניינת. השאלה האמיתית היא אם הוא יכול לכתוב את הכתבה שאתם קוראים עכשיו.
צ'אט ג'י פי טי: זה לא גימיק, זה אמיתי
כבר עכשיו יודע הבוט של צ'אט ג'י פי טי לסכם מחקרים, לכתוב מאמרים, תסריטים, שירים וספרים, לנסח פוסטים לבלוגים ולרשתות החברתיות, לייצר כותרות, להציע תגיות, לבצע אופטימיזציה לטקסטים למנועי חיפוש ועוד. מוזר שמכל המיומנויות האנושיות, טכנולוגיית הבינה המלאכותית הציבורית הפתוחה הראשונה מציבה אתגר דווקא בפני היצירתיות האנושית, אבל, מתברר בשבועות האחרונים, שזו עובדה.
קצרה היריעה מלהכיל את מספר השימושים שעשויים להיות לבוט של צ'אט ג'י פי טי. למעשה, הוא נשמע כמו חלומה של כל אם כחתן לבתה: הוא יודע לכתוב קוד בשתי שפות תכנות על פי הנחיות בשפה טבעית, ובמקביל גם ממציא מתכונים לפי חומרי גלם שתזינו לו, מתכנן טיולים ברחבי העולם, וישעשע אתכם בקטעים סאטיריים פרי עטו. אבל בכתבה זו נתמקד בשימושים אפשריים בתחום יצירת התוכן – עם סקירה של כמה כלים שיכולה תוכנת הבינה המלאכותית להציע לכותבי תוכן, לתחקירנים וליוצרים.
קצת רקע: מי אתה, צ'אט ג'י פי טי?
צ'אט ג'י פי טי (טרנספורמר מחולל מאומן מראש) הוא מחולל טקסטים בעל יכולות בינה מלאכותית מבית Open AI, ענקית הבינה המלאכותית מעמק הסיליקון, שב-2021 הביאה לעולם את DALL-E 2 – המבוסס על מודל שפה גדול שעושה שימוש בסטטיסטיקה לניבוי המילה הבאה בטקסט. בקיצור, את מה שעושה
DALL-E 2 בתחום הוויזואלי, צ'אט ג'י פי טי עושה בתחום הטקסטואלי באיכות מרשימה. בתוך זמן קצר מאז השקתו, משך צ'אט ג'י פי טי יותר מ-100 מיליון משתמשים ועורר שיח רב, ולא בכדי. מעבר ל"באזזיות", ולמרות מגבלותיו הנוכחיות, צ'אט ג'י פי הוא טכנולוגיית הבינה המלאכותית הגדולה הראשונה המונגשת לציבור הרחב בחינם.
כמודל בינה מלאכותית שאימנו אותו על כמות חסרת תקדים של מידע טקסטואלי מהאינטרנט, צ'אט ג'י פי טי מומחה במיוחד בתכנים אינטרנטיים – מחקרים, כתבות, פוסטים בבלוגים וברשתות החברתיות השונות – ומסוגל להבין ולייצר טקסטים כאלו לפי בקשה.
בשנים האחרונות הושקו מודלים מבוססי בינה מלאכותית שמסוגלים לבצע חלק מהמטלות האלה, אך נראה שהיתרון הגדול של צ'אט ג'י פי טי הוא יכולתו של הממשק "להבין" את הבקשות והמשימות שמזינים אליו, ולייצר טקסטים שבן אנוש יכול להבין בקלות. נוסף על כך, היכולת שלו להבין ולבצע בקשות לשכתוב של הטקסטים שהוא עצמו סיפק היא מרשימה במיוחד, והוא גם עושה זאת ממש בלי להיעלב.
מה צ'אט ג'י פי טי אינו יודע לעשות?
אם לסכם את ה"מגבלות" של הסופר-בוט: הוא עלול לייצר תוכן שגוי, תוכן מוטה והנחיות פוגעניות, הידע שלו מבוסס על טקסטים שנכתבו עד יוני 2021 ואינו כולל מידע מעודכן להיום. במילים אחרות, למרות נכונות הממשק לייצר עבורכם כל סוג של טקסט בכל נושא שתרצו, אל תצפו לקבל תוכן מהימן, עובדתי או עדכני.
מוטב לראות בצ'אט ג'י פי טי מודל תוכנה שפתי שיודע לייצר טקסטים לפי מה שאנשים כתבו על נושא מסוים ולא בהכרח לפי האמת העובדתית לגבי אותו נושא – והוא אינו מתאים (עדיין) לשימוש ככלי מחקר. בהתאם, הטקסטים שהוא ייצר עבורכם כטיעונים בנושא מסוים יהיו שבלוניים ויתבססו על כתיבה מחדש של דברים שכבר נכתבו.
ועדיין, בצד החיובי של הבוט, נוכל לסקור כמה שימושים לצ'אט ג'י פי טי ככלי עזר משמעותי ליוצרי תוכן – כולל דוגמאות ופרומפטים (הנחיות) – שיוכלו להציב אתכם בעמדת יתרון ולקצר עבורכם תהליכים מייגעים.
כאיכות ההנחיה (פרומפט) – כך איכות התוצאה
אין כיום מונח עברי תקין ורשמי למילה פרומפט (Prompt) – שהיא פקודת השאילתה המוגשת למנוע הבינה המלאכותית. עד שהאקדמיה ללשון עברית, או הצ'אט שיחליף אותה, יקבעו מהו המונח המתאים, נשתמש במונח "הנחיה".
כתיבת הנחיות לבינה מלאכותית היא תחום חדש ומרגש, ולכתיבת ההנחיה יש השפעה משמעותית על איכות התוצר הסופי. מאז שהושק צ'אט ג'י פי טי, מנסים מיטב המוחות לאתגר את האלגוריתם כשהם מנסחים הנחיות שבוחנות את גבולות הצ'אט.
ההנחיה יכולה להיות מנוסחת בתמציתיות, בסגנון "מה זאת אהבה?" או מורכבת ומפורטת, כמו "כתוב מאמר בן 700 מילה על היתרונות של תזונה טבעונית לכלבים, עם יתרונות ממוספרים, ותן שלוש אפשרויות לכותרת למאמר, וחמישה רעיונות ל'תגי הקבצה' (הפתרון של האקדמיה ללשון עברית עבור "האשטאג")". וכמובן, יש אפשרות לבקש מהבוט שכתובים עם הנחיות כגון "שכתב לי את הטקסט במשלב גבוה יותר" או "שלב יותר עובדות ונתונים בטקסט".
לאורך כתבה זו ניתן דוגמאות למשימות תוכן מגוונות, ודוגמה פרטנית יותר לעסק (דמיוני) שאנחנו רוצים לייצר עבורו תוכן באינטרנט – חברה המייצרת מזון טבעוני לחיות מחמד. תודו שזו הברקה, שאפילו הכלב שלכם עדיין לא חשב עליה.
שימושים בצ'אט ג'י פי טי עבור כותבי תוכן
אז קדימה, וללא דחיות נוספות – בואו נעבור לחמישה יישומים לצ'אט ג'י פי טי ככלי עזר ליוצרי תוכן:
- תחקיר – למידה
יוצרי תוכן נדרשים לבצע מטלות כתיבה שונות בתחומי ידע מגוונים, ולמידה היא חלק משגרת חייו המקצועיים של יוצר התוכן בעולם המתפתח.
צ'אט ג'י פי טי ישמח לסכם עבורכם כל מאמר שתספקו לו, בכל תחום דעת. הנחיות כגון "סכם לי את המאמר הבא", כשאתם מספקים לינק או טקסט, יניבו סיכומים די טובים שבהם תוכלו להשתמש כשלב ראשון, ולעיתים כתחליף, בדרך ללימוד המאמר עצמו. מעבר לזה, בכל תחום שאותו תרצו ללמוד ובו תרצו להעמיק, תוכלו לבקש מצ'אט ג'י פי טי להתוות עבורכם תוכנית לימוד, פיתוח או אימון המותאמת אישית אליכם, ליכולות ולצרכים שלכם.
ולדוגמה שלנו:
הנחיה: היי צ'אט ג'י פי טי, האם תוכל לכתוב מאמר המסכם את היתרונות והחסרונות של מזון טבעוני לחיות מחמד, כולל מחקרים מדעיים?
צ'אט ג'י פי טי: "בטח!", זמן עיבוד קצר והופ: יש לכם מאמר בהתאם לבקשתכם, שיכול לתת לכם בסיס ללימוד תחום זה.
ועכשיו כשלמדנו את הבסיס, ולאחר שאימתנו את העובדות שהוצגו לנו, נוכל להמשיך עם משימות קצת יותר יצירתיות.
- קריאייטיב – מציאת שם חדש לעסק
אחת המשימות האהובות על כל יוצר תוכן נמצאת בתחום הקריאייטיב – מציאת שמות למוצרים או לשירותים שונים של הלקוח, לפלטפורמות חדשות או לתחומי תוכן שונים. האם הצ'אט יצליח להיות לא רק תחקירן, אלא איש קריאייטיב?
הנחיה: האם תוכל לתת לי עשרה שמות המתאימים לעסקים בתחום המזון הטבעוני לחיות מחמד?
צ'אט ג'י פי טי: מניב עשר תוצאות (סבירות) בתוך כמה שניות.
הנחיה: מתוך עשרת השמות האלה, האם תוכל לבחור את שלושת השמות המובילים?
צ'אט ג'י פי טי: מסתייג אבל מציג שלושה שמות עם פסקת הסבר על היתרונות השיווקיים של כל אחד מהשמות.
לא אלאה אתכם בתהליך היצירה אבל מבין השמות שהוא הציע, היה רק שם אחד ראוי, וגם הוא זקוק לשיוף: Green Paws.
עכשיו כשבתוך מספר דקות יש לנו סוג של שם לעסק, אפשר להתקדם לסעיף הבא – לייצר תוכן לאתר האינטרנט הדמיוני של החברה הדמיונית שלנו.
- התוויית ראשי פרקים
מחסום כתיבה? יושבים מול קובץ ריק? למה שלא תיתנו לצ'אט ג'י פי טי לשבור את הראש. הבוט יכול לייצר ראשי פרקים לכתבות, למאמרים, למחקרים ואפילו לספרים, שמשם תוכלו לצאת להרפתקת התוכן שלכם.
הנחיה: האם תוכל לתת לי ראשי פרקים של מאמר קצר על היתרונות של מזון טבעוני לחיות מחמד?
צ'אט ג'י פי טי: בטח!
ואכן, הצ'אט מספק יופי של ראשי פרקים למאמר הבנוי ממבוא, גוף – כולל יתרונות וגם סיכונים אפשריים של תזונה טבעונית לבעלי חיים – ומסקנות.
כעת אפשר, כדאי וצריך לערוך את ראשי הפרקים בהתאם לצרכים שלנו – וכל מה שנותר זה להתחיל לכתוב את הפסקאות.
אבל הפיתוי מתגבר: אולי, רק אולי, אפשר להמשיך ולבקש – אם זה לא מטריח מדי, לכתוב את המאמר עצמו לפי ראשי הפרקים?
"בטח", תענה התוכנה כהרגלה ותספק לכם את המאמר, אבל אל תצפו ליותר מכתיבה רובוטית, טכנית ודי משעממת בשלב זה. יצירתיות בתוך הקופסה אולי יש, אם תבקשו יפה, אבל לא מעבר לכך.
- כתיבת קופי וטקסטים קצרים
צ'אט ג'י פי טי אולי לא יכתוב יצירות מופת קלאסיות, אבל הוא כלי נהדר לניסוח ברור של רעיונות בטקסטים קצרים, כתיבה טכנית, תיאורי מוצר, פוסטים לרשתות החברתיות, מאמרים קצרים ואפילו תסריטים לסרטונים.
הנחיות כגון: "הגדר במילים פשוטות תוך שימוש באנלוגיות מונח X" או אפילו "כתוב מאמר קצר עם חמישה יתרונות לתזונה טבעונית עבור חיית המחמד שלך" – יניבו טקסטים די טובים הכתובים לרוב בשפה פשוטה וברורה, שאותם תוכלו לערוך (כמובן) לפי הצרכים שלכם. גם בקשה לכתיבת מייל לאלה שהצטרפו לניוזלטר של החנות הדמיונית שלנו תיענה באופן הרבה יותר מסביר.
- שכתובים אינסופיים
עכשיו, כשכבר כתבתם את המאמר, אחת המשימות השגרתיות של כותב תוכן היא להמשיך ולערוך את המאמר בהתאם לקהלי יעד שונים, עם כותרות שונות, ועם פוסטים שונים שילוו אותו ברשתות החברתיות. אם התוכן מקודם בפלטפורמות לגילוי תוכן כמו אאוטבריין וטאבולה, תצטרכו גם ליצור מגוון כותרות לקמפיין.
הנחיה: תוכל לתת חמש כותרות שונות למאמר?
צ'אט ג'י פי טי: "בטח" (ואללה, עובד השנה מגיע לו) ומספק בתוך מספר שניות חמש כותרות שונות ברמה סבירה, אם כי ברור שכדאי לשפר ולדייק את הניסוחים. ומה אם נבקש שהמאמר עצמו יעבור התאמות קלות לקהלי יעד שונים?
הנחיה: תוכל לשכתב את המאמר שהצעת עם יותר הומור?
הנחיה: תוכל לשכתב את המאמר שהצעת ולכלול אנלוגיות?
הנחיה: תוכל לשכתב את המאמר באופן סיפורי יותר?
צ'אט ג'י פי טי: בטח! בטח! בטח!
כרגיל, התוצאות לא רעות בכלל. אבל בלי קשר לתוצאות – רק על הגישה החיובית מגיע לו פרס מיוחד.
טיפ לסיום: איך להוציא קצת יצירתיות מהמכונה?
כתיבת המכונה היא לרוב טכנית מאוד, ושאילתות "שטחיות" יניבו לרוב תוצאות "שטחיות". איך אפשר להוציא ממנה קצת יצירתיות? הינה דוגמה.
אחת הדרכים לכתוב באופן מעניין על נושא חרוש היא למצוא בו נתון חדש או כזה שקהלי היעד לא ממש מכירים. מה יקרה אם נבקש ממנו למצוא לנו נתונים לא מוכרים מספיק בתחום מסוים?
בואו נבדוק.
הנחיה: מה רבים לא יודעים על תזונה לכלבים?
צ'אט ג'י פי טי: (מונה מספר עובדות, אך רק אחת מהן הצליחה להפתיע אותנו): מזון grain free לכלבים, שהפך לנפוץ לאחרונה, לא רק שלא הוכח כמועיל לכלבים אלא עשוי להיות קשור למחלות לב.
צ'אט ג'י פי טי: השאלה היא לא אם הוא יחליף את כותבי התוכן
כותבי תוכן רבים מאוימים מיכולותיו של הצ'אט ג'י פי טי, ודנים בשאלה אם ומתי הוא יחליף אותם. בעינינו, זו כלל לא השאלה. השאלה היא באילו אופנים כותבי תוכן יוכלו להיעזר בבוט כדי לשפר את כתיבתם, באיכות ובכמות.
חשבנו לנסח כאן הסבר מלומד בנושא זה, אבל במקום זה נתנו לצ'אט להסביר את זה בעצמו:
הנחיה: האם תחליף בעתיד את הצורך בכותבי תוכן?
צ'אט ג'י פי טי: (תשובה מקוצרת) לא סביר… נכון שאני מסוגל לחולל תוכן קוהרנטי ובעל משמעות, אך אין לי יכולת לייצר רעיונות מקוריים, או ליצור תוכן תפור במדויק למותג מסוים או לקהל מסוים… כותבי תוכן מסוגלים להביא זווית ראייה חדשה על נושא, לבצע מחקר ייעודי, וליצור תוכן שכתוב בסגנון שפתי שמתאים ללקוחות. הם גם מסוגלים לכתוב באופן שתואם את ערכי המותג ואת קולו הייחודי… אני כן יכול להיות כלי שימושי לייצור רעיונות וכלי סיוע לכתיבה ולמחקר בתהליך היצירה, אבל כותבי תוכן מביאים את היצירתיות, את המומחיות ואת הנגיעה הפרסונלית שאין למנגנון למידת מכונה מבוסס שפה כמוני יכולת לשכפל. יותר סביר שכותבי תוכן ישתמשו בי בתהליך היצירה שלהם, מאשר שאני אחליף אותם.
הנחיה: נו, די, תמשיך.