סוף סוף זה קרה: וידאו בלינקדאין.
ב 22.8.2017 נכנסה לינקדאין רשמית לשוק הוידאו ופתחה את האפשרות להעלאת קבצי וידאו לכל המשתמשים שלה. המהלך נעשה כחלק משלל מהלכים שמבצעת לינקדאין בהובלת מייקרוסופט, והוא מגיע לאחר כמה חודשים של ניסויים שונים בתחום הוידאו, בהיקף מוגבל. תוצאות הניסויים איששו את התיזה לפיה, הפתעה הפתעה, וידאו הוא מצרך מבוקש ברשתות חברתיות. הממצאים הראו שלא רק זמני השהייה עלו ברשת בעקבות הוידאו, אלא שהשיתופיות מזנקת בעד פי 20 מאשר בסוגי תוכן אחרים בלינקדאין.
וידאו בלינקדאין: נדרש פיצוח מיוחד
הפיתוי הגדול ביותר של ארגונים, אנשים ועסקים שפועלים בלינקדאין הוא לברור עכשיו מתוך מלאי הוידאו הקיים איזה סוגי וידאו יתאימו ללינקדאין – ולהעלות אותם. ואכן, סוגי הוידאו שעלו בשלבי הניסוי בלינקדאין לא היו ייחודיים: הדגמות של מוצרים, המחשות של פרויקטים בתהליך עבודה ושל אווירה במקומות עבודה.
בעיני, האוטומציה של שימוש בוידאו קיים ללינקדאין הוא טעות. כידוע, לכל רשת חברתית יש את הוייב שלה, הדיבור שלה. טוויטר (בישראל) היא רשת צינית של עיתונאים ופוליטיקאים, בעוד אינסטגרם היא רשת מפרגנת ופייסבוק היא כיכר העיר. ומה לינקדאין? לינקדאין היא בראש ובראשונה רשת מקצועית. שם טמון כוחה. אי אפשר להעלות ללינקדאין סרטונים שנועדו לקהלים אחרים ומדברים בשפה שמתאימה לפלטפורמות אחרות. ייתכן שיש לכם במלאי סרטונים מתאימים, אך מרבית הסיכויים שגם אלה יצטרכו לעבור עיבוד.
מי נמצא בלינקדאין ולמה?
כדי להבין איזה סוגי וידאו יכולים להתאים ללינקדאין, יש להבין תחילה מי נמצא בלינקדאין ולמה הוא נמצא שם. אם עובר לכם בראש עכשיו "זו רשת של מחפשי עבודה", אתם צודקים וטועים בעת ובעונה אחת. לינקדאין הולכת ומתפתחת לכיוונים חדשים רבים, לבטח מאז נרכשה על ידי מייקרוסופט. הפוטנציאל של הרשת הזו להגיע לקהלי היעד הוא ייחודי. מאגר המידע העצום של לינקדאין, דווקא בשל התמקדותו המקצועית, מאפשר למערכת הקידום הממומן שלה לעשות משהו שאי אפשר לעשות בשום רשת אחרת בכזו יעילות: לטרגט עובדים לפי הגדרת המשרה הנוכחית או הקודמת שלהם או בהתאם למקומות בהם הם עבדו או עובדים. רוצים להגיע למנהלי תפעול? אפשר. רוצים לפנות אל עובדי מייקרוסופט? אפשר. הוסיפו לכך מערכות רימרקטינג שנכנסו לאחרונה לפעילות – ויש לכם קלף חזק מאוד ביד.
אז עצמתה של לינקדאין היא ייחודיות המאגר. מה חולשתה? בתכנים שעולים אליה. המשתמשים ברשת עדיין לא מצליחים ליצור פסיפס תכנים מעניין והפיד שנוצר אצל רוב המשתמשים הוא חדגוני, לעתים מכירתי מדי, ובעיקר משעמם מאוד. למה זה קורה?
בפועל, ניתן לחלק את לינקדאין של 2017 לכמה קבוצות משתמשים:
1. אנשי כח אדם: אנשי ה HR ו"ציידי הראשים", נמצאים בלינקדאין כבר הרבה מאוז זמן ומשתמשים בה בעיקר כדי לאתר עובדים מומחים או בדרג ניהול בכיר. רובם לא מעלים תכנים בעלי ערך לרשת אלא בעיקר הודעות גיוס.
2. העובדים ומחפשי העבודה: כל אותם אנשים שנכנסו ללינקדאין "כי צריך" או בעת שחיפשו עבודה. קודם כל הם צודקים: 93% מהמנהלים שמגייסים כח אדם בוחנים את דפי הרשתות החברתיות של המועמדים – ובמקום הראשון: לינקדאין. רוב העובדים נמצאים פאסיבית בלינקדאין וחוזרים לפעילות רק בעת חיפוש עבודה. גם אז הם לא ממש מעלים תכנים מעניינים.
3. מובילי דעה: עבור מומחים נודעים בתחומם ומובילי דעה שונים, לינקדאין היא עוד זירה חשובה שמאפשרת להגיע לכמה שיותר אנשים ולהשפיע עליהם. הנמנים על קבוצה זו מתייחסים לרשת ברצינות ומעלים אליה תכנים מעניינים באופן רציף. אבל כמו כל דבר בחיים: כשהאיזון מופר ויש יותר מדי מהם, המשתמש מרגיש שהוא מוצף בגורואים.
4. המקצוענים: מסורתית, לינקדאין היא חלוצת הקבוצות המקצועיות. הרבה מחברי לינקדאין נמצאים שם כדי להשמיע ולשמוע דעות מעוד מומחים בתחומם, בין אם הדבר נועד לפתרון בעיות או ליצירת קשרי עבודה. התכנים של המקצוענים הם הכי מעניינים בלינקדאין, אך הם לא נועדו לפיד והדיונים המעניינים מתרחשים רק בתוך הקבוצה.
5. המשווקים: בשנים האחרונות בוחרים עוד ועוד עסקים להיכנס ללינקדאין לצורכי שיווק. חלקם עושים זאת דרך פרופיל חברה וחלקם דרך פרופילים של בכירים בחברה. קבוצה זו מנסה לצבור חברים שהם בכירים בעסקים ולשווק להם בשיטות B2B. אולם, הקשרים שיוצרים המשווקים מזכירים דווקא שיטות גרילה: בקשת חברות, משלוח הודעה מכירתית לאחר האישור. כלומר, יש כאן ניסיון ליצור קשר ישיר ולא על ידי העלאת תכנים שיעניינו את הבכירים.
התוצאה: רוב החברים בלינקדאין לא מעלים תכנים מעניינים, לא מאפשרים באמת להתעדכן מקצועית בנעשה בתחומם או להציף דיונים משמעותיים בפיד. במובן מסוים התוכן בלינקדאין רדום למדי, ונוצר מעגל קסמים לפיו גם מי שמתאמץ ומנסה להעלות תכנים מגלה חוסר עניין של החברים בהם, ומפסיק להעלות תכנים שאינם תשבוחות עצמיות כמו אזכורים במדיה.
האם וידאו בלינקדאין יחולל את המהפכה?
אם אכן לינקדאין תעודד שימוש בוידאו, תאפשר חשיפה גבוהה שלו, וישתלם להשתמש בו – ייתכן שזהו הכלי שיעורר את הפיד של הרשת. איך מתכוננים למהפך הזה? אף אחד עוד לא יודע, ולא יהיה מנוס מניסוי וטעייה שיבררו מה יהיה סגנון הסרטונים המתאים ביותר, האורך האופטימלי שלהם ומה נושאי העיסוק.
מה שברור: נדרש פיצוח ייחודי, שצריך להתבסס על הצרכים של המשתמשים, בהתאם לחמשת הקבוצות שנמנו. עבור מגייסים, למשל, זו יכולה להיות דרך נהדרת להפיק סרטונים שממחישים למה כדאי לעבוד דווקא אצלם (ועוד לטרגט את זה אחר כך לעובדים של המתחרים). עבור מחפשי עבודה זו דרך מצוינת להפיח חיים בקורות חיים ולהמחיש אישיות ומקצוענות. עבור המשווקים זו דרך מעולה להגיע אל הבכירים על ידי תוכן שבאמת מעניין אותם ולא בצורה פולשנית של משלוח הודעות מכירתיות.
מה שברור הוא שיש עידן חדש: וידאו בלינקדאין, וחייבים להתכונן אליו.