יש את הסצנה הזאת בסרט המקורי של "צעצוע של סיפור" כשהילד יוצא מהבית ואז הצעצועים מתחילים לאט לאט לזוז, לדבר אחד עם השני וכמובן לעשות את הטעות הראשונה שמכניסה את כל העלילה לסחרור. אם הייתה גירסה עכשוית לסרט אז הצעצועים היו מדברים בינם לבין עצמם בסנאפצ'אט, מעלים תמונות "סלפי" לאינסטגרם וכמובן מקימים קבוצת תמיכה לצעצועים סבירים ובינוניים שנשכחו על המדף בפייסבוק.

אז האמת שהמציאות ההזויה הזו כבר החלה להתרחש ומסמנת את כיוון ההתפתחות העכשוי והמהיר של האינטרנט. אנשים זה כל כך 2013, האינטרנט של הדברים IOT) internet of things) זה הדבר הבא. בשנים הבאות ה-IOT יתחיל לרקום עור וגידים, יותר נכון מספרי IP וצ'יפים. בפועל, כמעט כל מכשיר או רכיב שבו מוטמעת חומרה, תוכנה או אינטליגנציה כל שהיא, יהיה מחובר לאינטרנט. כפי שלמכשירים הניידים שלנו יש כתובת IP אותה ניתן לאתר ואיתה ניתן לתקשר כך גם יפעלו המכשירים הבייתים שלכם, קוצב הלב שמושתל אצלכם, הממטרות בגינה, הרמזורים בדרך הביתה, וכנראה שאפילו הכביש עצמו. חיישנים שיושתלו בתוך המכשירים יאספו מידע, ידברו עם מערכות ניהול ובקרה המבוזרים בשרתי עננים שיצליבו ויעבדו מידע עם כל מכשירי הקצה. הניתוח יאפשר להם, עם או בלי התערבות אנושית, להורות למערכות הקצה אם וכיצד לפעול.

האינטרנט של הדברים IOT
החבר'ה מפגינים "סלפי"', מתוך צעצוע של סיפור

מהפכת ה-IOT מתאפשרת בזכות המעבר ל-IP גרסה 6, סטנדרט שיפתח את צוואר הבקבוק של מספרי הIP- למספר שיאפשר להכיל מספר IP לכל גרגירי החול שבכדור הארץ. בנוסף השיפור הניכר ביכולות עיבוד מסדי נתונים ענקיים בזמן אמת (Big Data) יאפשר לפקח ולנהל את האפליקציות שירכבו על גבי המכשירים.

עד פה, אין הרבה חדש, נקודות קצה שולחות חיווים לשרתים ומופעלות על ידם כבר מספר עשורים. אפילו העבודות הכי אינטליגנטיות, כגון מערכות ניווט ומסחר, מתבצעות ללא התערבות יד אדם. ב-2012 דווח שכ80% מהמסחר במניות מתבצע על ידי מערכות שמתנתחות ומגיבות עצמאית לשווקים בזמן אמת (אלגו-טרייד). איפה כן יש חדש? בעידן ה-IOT המערכות השונות לומדות לדבר אחת עם השנייה. תשתיות "הדאטה הגדול" מאפשרות לתמוך בשיח של קבוצות מערכות מדיסיפלינות שונות. איסוף מידע ממספר מערכות מאפשר קבלת תמונה הרבה יותר רחבה וניתוח רב מימדי המאפשר להבין ולחזות תהליכים באפן יותר מדויק. התקשורת הבין מערכתית תאפשר גם תגובה ממספר נקודות קצה.

הIOT פותח בפני יזמים אין סוף אפשרויות ברובד האפליקטיבי שיממשק עולמות שונים של "דברים". דמיינו את היכולת של המזגן שלכם לדווח על מזג האוויר בבית ולשלוח נתונים שיטייבו את צריכת החשמל של המקרר, המזגן יקבל דיווח לוויני מהניד של הילד או מהמכונית שלכם שאתם  בדרך הבייתה והוא יפעיל את עצמו על מנת שחס וחלילה לא תזיעו בבית. אבל מכיוון שהמערכות שלכם תהיינה "חברתיות" הם ישתפו ויקבלו נתונים משלל המזגנים שבשכונה שלכם או בעולם כולו, שמחוברים למערכת תחזית מזג אוויר ויקחו בחשבון את המגמות והעדפות שלכם לטמפרטורה בלילה. כמובן שהמערכות האלה ידברו עם מערכות ההשקיה, החשמל, הזמנת המוצרים והשירותים, הבנק שלכם וכמובן רשויות המס.

מהפכת הIOT מגיעה גם עם מחיר לא קטן ומציבה אתגרים לא פשוטים בתחומי אבטחת המידע והפרטיות. הרי לא הייתם רוצים שאיזה האקר יפרוץ למערכות קוצבי הלב ויעלו לכם את הדופק עד שהלב שלכם יתפוצץ, כמו בסדרה 24? בינואר 2014, חברת גוגל רכשה ב3.2 מילארד דולר את חברת Nest Labs המייצרת חישנים חכמים המורכבים על גלאי עשן ומכשירי קצה שונים. גוגל סימנה כבר מזמן את שאיפותיה לדעת עלינו כמה שיותר ואיפה שיותר, והיא ללא ספק אחראית לפיתוח הרוגלות הגדולות בעולם- מערכת ההפעלה אנדרויד ודפדפני הכרום. עכשיו הם גם רוצים לעקוב אחרינו בעולם האמיתי.

להיIOT או לא להיIOT

כאנשי שיווק,  נדרש להתייחס לחפצים שמסביבינו כיישויות אורגניות שניתן לשעבדם לצורך כריית מידע. כמות החיווים האדירה שנקבל מהמערכות הסובבות אותנו תאפשר לנו לדעת הכל על ההתנהגות והעדפות של קהל המטרה שלנו. נוכל גם לשלב את ההצעות שלנו בפתרונות הקצה. כבר היום המקררים החכמים יודעים להזמין מוצרים בהתאם למלאי ולהרגלי הצריכה שלנו. ההביל גייטסים והצוקרברגים של העתיד הם אלה שישכילו לגרום למזגן שלכם לרקוד עם המקרר.